ORGANISATIE

Onder auspiciën van de Parachute Regiment and Airborne Forces Charity (PRAFC) wordt de Airborne Memorial Service door een Nederlands team georganiseerd met ondersteuning van meer dan 100 vrijwilligers. 

Het NEDERLANDSE TEAM

Van 1946 tot en met de 25ste herdenking in 1969 werd de Airborne Memorial Service georganiseerd door het Oosterbeeks Airborne Comité in samenwerking met de Airborne Forces Security Fund (later PRAFC). Vanaf 1970 werd de organisatie uitgevoerd door de heren Van Lerven en Rudolphie. Jan Rudolphie MBE heeft van 1975 tot en met 1984 alleen geleid en van 1985 tot 1994 samen met Luitenant-Kolonel b.d. Gerrit Pijpers OBE.

Pijpers nam de leiding in 1994 over en betrok vanaf 1995 Eugène Wijnhoud MBE bij de organisatie. In 2002 werd Jaap van Genderen MBE als derde man aan het team toegevoegd. Na de 65
ste herdenking droeg Pijpers in 2009 het stokje over aan Wijnhoud en Van Genderen. In 2017 werd Erik van der Meiden aan het organisatieteam toegevoegd. 

In 2020 heeft Wijnhoud zijn taken overgedragen aan Van Genderen en Van der Meiden. In 2021 is het team uitgebreid met de komst van Dennis van Asselt. Jaap van Genderen heeft in 2022 besloten na 20 jaar een stapje terug te doen. Met ingang van 2023 bestaat het team van organisatoren bestaat uit:

  • De heer Erik van der Meiden en;
  • De heer Dennis van Asselt.

Het organisatieteam kan bij de uitvoering van de Airborne Memorial Service rekenen op een grote groep van meer dan 100 betrokken en enthousiaste vrijwilligers, de Koninklijke Harmonie Oosterbeek en militairen van de Britse, Poolse en Nederlandse strijdkrachten.  

Overleg in voorbereiding op de herdenkingsdienst.

THE PARACHUTE REGIMENT AND AIRBORNE FORCES CHARITY

De Airborne Memorial Service wordt georganiseerd onder auspiciën van de Parachute Regiment and Airborne Forces Charity (PRAFC). Een van de doelstellingen van deze organisatie is het bewaken van de nalatenschap en uitdragen van de tradities van het Britse Parachute Regiment en de Airborne Forces. De organisatie van de Airborne Memorial Service in Oosterbeek behoort tot een van deze taken.

De geschiedenis van de PRAFC gaat terug tot 1942 toen de Airborne Forces Security Fund (AFSF) werd opgericht. Het fonds werd opgericht om alle leden van de Airborne troepen en hun nabestaanden in acute nood financieel te ondersteunen. Dit omvatte ook het financieel steunen van veteranen die een bedevaart wilden maken naar Arnhem.

Naast de AFSF werd in 2009 de Parachute Regiment Charity (PRC) opgericht. Dit fonds had tot doel het bewaken van de nalatenschap en de tradities van het Parachute Regiment. Naast het beheren en ondersteunen van museale collecties zorgden zij ook voor organisatie en de vertegenwoordiging van het Regiment bij herdenkingen zoals Arnhem en Normandië.

De bestaande samenwerking tussen de AFSF en de PRC en de steeds meer overlappende activiteiten leidden per 1 januari 2020 tot de fusie van de twee fondsen tot de The Parachute Regiment and Airborne Forces Charity. Zij zijn in het Verenigd Koninkrijk vooral actief onder de naam “Support our Paras”.