Afscheid Jaap van Genderen

Op 8 oktober hebben we afscheid genomen van onze medeorganisator Jaap van Genderen. Jaap was 20 jaar lang een van de organisatoren die de jaarlijkse Airborne Memorial Service organiseren.

Jaap startte in 1992 als vrijwilliger, samen met zijn tweelingbroer Bart. In 2003 trad hij toe tot het Organisatie Team van Luitenant Kolonel Pijpers OBE en Eugène Wijnhoud MBE. Jaap nam de taak van secretaris op zich.

In 2018 behaagde het Zijne Majesteit Koning Willem Alexander om Jaap te onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Een jaar later heeft het Hare Majesteit Koningin Elizabeth II behaagd om Jaap te benoemen als Honorary Member van de Most Excellent Order of The British Empire (MBE).

De 78ste herdenking van Market Garden in september jongstleden was de laatste herdenking van Jaap als lid van het Organisatieteam. Op 18 september ontving hij uit handen van Luitenant Kolonel Liam Cradden van het Parachute Regiment het Pegasus beeldje voor zijn werk voor het Regiment. Van de Burgemeester van Renkum, mevrouw Agnes Schaap, ontving Jaap het bronzen beeld ‘Soldaat met Bloemenmeisje’. Het beeldje wordt uitgereikt aan mensen die op uitzonderlijke wijze een bijdrage leveren aan het doorgeven van de Airborne historie.

Jaap heeft op 8 oktober afscheid genomen, te midden van de mensen waar hij nauw mee samenwerkte in de afgelopen 20 jaar. Tijdens zijn afscheidsreceptie waren er speeches van Erik van der Meiden namens The Parachute Regiment and Airborne Forces Charity, de Burgemeester van Renkum, voormalig Organisator Eugène Wijnhoud en Roger Beets van de Stichting Airborne Herdenkingen. Jaap ontving een Ere Lidmaatschap voor het leven van de Arnhem 1944 Fellowship uit handen van bestuurslid Hiltje van Eck.

Het Organisatie Team is erg blij dat Jaap als vrijwilliger zich blijft inzetten voor de Airborne Memorial Service in de komende jaren.